Eestis luuakse uus IT-lahendus, mis muudab HIV testimise perearstidele sihipärasemaks

Selgusid HIVdigital konkursi võidutööd, millest üks oli Diagnostic Match - esmatasandi otsustustoe platvorm, mis aitab leida HIV-positiivseid patsiente läbi indikaatorhaiguste, et seeläbi muuta HIV testimine sihipärasemaks.

IT-lahendus võtab aluseks HIV-ga koos esinevad haigused, nagu näiteks B ja C hepatiit, vöötohatis, seeninfektsioonid, korduvad kopsupõletikud, tuberkuloos jt ning aitab perearstidel ja edaspidi ka teistel tervishoiutöötajatel teha valiku, kellele test teha.

Diagnostic Match on loodud koostöös Eesti Perearstide Seltsiga. HIVdigital konkursil oma digilahenduse väljatöötamiseks 40 000 eurot võitnud Diagnostic Match projektijuhi Grete Kikase sõnul on kolm viimast kuud möödunud ideest prototüübi väljatöötamisele. „Tänu tiimi ja koostööpartnerite suurepärasele sünergiale ja pühendumisele on meie idee jõudnud faasi, kus saime täna reaalselt funktsioneerivat prototüüpi näidata. Kolme kuu jooksul oleme digitaliseerinud rohkem kui 400 HIV indikaatorhaiguste diagnoosikoodi ning loonud reaalselt funktsioneerivad kliinilistel ravijuhenditel baseeruvad algoritmid, mis aitavad muuta HIV-testimist esmatasandil sihipärasemaks. Oleme kaasanud algoritmide valideerimisse mitmeid meditsiinivaldkonna spetsialiste. Lisaks tegime pilootuuringu kolmes perearstikeskuses, kus 120 patsienti said indikaatorhaigustest tulenevalt testitud. Järgmistel kuudel täiendame oma prototüüpi ja suurendame ka pilootprojektides osalevate perearstikeskuste arvu."

Eesti Perearstide Seltsi juhi Diana Ingeraineni sõnul on selline lahendus arstidele ja õdedele suureks abiks. “Arstil on vaja otsustustuge, mis juhib tähelepanu, et inimesel on HIV-viirusele viitavad sümptomid ning järgmise sammuna aitaks sama süsteem nõustada patsienti” selgitas Ingerainen.

Eesti on aastaid olnud kiireima HIV-i levikuga riike maailmas. Terviseameti andmetel on HIV Eestis diagnoositud enam kui 9475 inimesel (sealhulgas AIDS 492 inimesel), kuid hinnaguliselt võib nakatunuid olla umbes 12 000. Kui Eestis registreeritakse aastas 100 000 elaniku kohta umbes 25 uut HIV-juhtu, siis Euroopas keskmiselt 6 uut juhtu.

HIV-iga seotud kulud on iga aastaga suurenenud. Kui 2010. aastal olid HIV-i diagnoosiga inimeste ravikulud 7,7 miljonit eurot, siis 2015. aastaks on see tõusnud 18 miljoni euroni.

Image
MTÜ Eesti Perearstide Selts
Sõpruse pst 179, Tallinn 13415

Arvelduskonto: EE671010102001436008
Image
Image