Tugev ja patsiendikeskne perearstiabi on riigi, arstide ning patsientide ühine eesmärk

lejvEesti Perearstide Selts

Pressiteade

31.05.2018 Tugev ja patsiendikeskne perearstiabi on riigi, arstide ning patsientide ühine eesmärk.

30. mail toimus Sotsiaalministeeriumis tervise- ja tööminister Riina Sikkuti ja Eesti Perearstide Seltsi juhatuse arutelu, mille keskmes olid täna esmatasandi ees seisvad väljakutsed.

Äsja valmis Eesti Perearstide Seltsi, Sotsiaalministeeriumi ning Haigekassa koostöös „Eesti perearstipraksiste kvaliteedijuhis“. „Eesmärk oli kõiki osapooli kaasates uuendada kvaliteedijuhist nii, et see vastaks kaasaegsele arusaamale patsiendikesksest ja kvaliteetsest töökorraldusest perearstikeskustes“, kirjeldas Eesti Perearstide Seltsi juht dr Le Vallikivi. „Perearstide ees seisab mitmeid väljakutseid, mille lahendamiseks tuleb kaasata ka tervishoiukorraldaja vaade. On heameel tõdeda, et Sotsiaalministeeriumi ja perearstide vaated siin ühtivad. Meil tuleb kõikides otsustes lähtuda sellest, et patsient saaks parimat kvaliteetset arstiabi. Seetõttu tuleb leida lahendused, mis toetavad perearsti tööd.“

Üks peamine lahendust vajav väljakutse on perearstide suur töökoormus, mis toob kaasa arstide läbipõlemise ning patsientide rahulolematuse. Nii tekib olukord, et suure töökoormuse tõttu lahkuvad tööturult arstid, kes normaalse töökoormuse korral võiks veel aastaid töötada. Allesjäänud arstide koormus aga kasvab veelgi. Perearstid näevad lahendusena nimistutele optimaalse piirsuuruse määramist, mis annaks võimaluse pühendada patsientide terviseprobleemide lahendamiseks rohkem aega.
Üha enam lisandub perearstide nimistutesse ka patsiente välisriikidest ning nende nimistutesse lisamine vajab lisaanalüüsi.

„Perearstide roll on unikaalne. Perearstil on võimalik märgata inimese terviseprobleemi õigel ajal ja suunata ta vajadusel tervishoiusüsteemis edasi, kuna just perearstikeskusesse pöördub inimene esmaselt. Peame koos analüüsima, kuidas tervishoiukorraldus saab perearsti selles töös parimal viisil toetada,“ ütles tervise- ja tööminister Riina Sikkut.

Peamise võimalusena nähakse siin infotehnoloogilisi võimalusi. Perearstide infosüsteemid vajavad kaasajastamist ning tarkvara arendused peavad olema kooskõlas muutunud vajadustega. Tulevikus peavad infotehnoloogilised tugisüsteemid toetama koostööd patsiendi, perearsti ning eriarsti vahel, mis eeldab koostööd kõikide osapoolte vahel.

 
Eli Lilles Celsius
Healthcare Olevimägi 16,Tallinn
10123 GSM (+372) 56 988 110
E-mail See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
www.celsius.ee