EPS alustas ühtse peremeditsiini tarkvara ideelahenduse arendamist

ideelahenduse arendamine

Pressiteade
Lisatud infograafika
Eesti Perearstide Selts
9. juuli 2020

Juunis alustas Eesti Perearstide Selts koos tarkvaraettevõttega Iglu uue perearstide tarkvara ideelahenduse välja töötamist. Projekti eesmärgiks on luua kasutajakeskne perearstiprogrammi eskiise, mis vastaks perearstide ja -õdede tänastele vajadustele. Projekti tulemusena loodavat materjali saavad vabavarana kasutada kõik tarkvaraettevõtted.
 
Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige ja projekti üks juhtidest, dr. Andres Lasn nendib, et Eesti peremeditsiini tarkvara on amortiseerunud ja vajab kaasaegseid uuendusi, mis lihtsustaksid perearstide ja -õdede tööd ja kasvataksid patsientide rahulolu. “Tänapäevase perearstitarkvara ideelahenduse arendamine on keeruline väljakutse, ent Iglu abiga loodab Eesti Perearstide Selts näidata tarkvaraarendajatele natukene paremini, mida perearstid ja -õed päriselt ühest tööprogrammist tahavad.” Projekti juht lisab, et ideelahenduse põhjal loodav perearstiprogramm võiks tulevikus pakkuda perearstidele ja -õdedel paremat kasutajakogemust, säästa ekraaniaega ning jätta senisest enam aega patsiendiga suhtlemisele.

“Aastate jooksul on tarkvaraarendajad üritanud teatud kitsaskohti parandada, kuid puudu on jäänud süstemaatilisest lähenemisest, uuendustest ja esmatasandi töötajate kaasamisest. Tänavu kevadel alustatud projekt viib esimest korda läbi süstemaatilise ja lõppkasutajat kaasava arvamuste kaardistamis- ja analüüsimistöö, mille abil saab parandada olemasolevat või luua uus sisend uue tarkvara loomiseks,” lisab ta.

Esimeses faasis kaardistati koos tarkvaraettevõttega Iglu olemasolevate perearstiprogrammide kitsaskohad. Seejärel alustati kõikides maakondades töötubade ja intervjuudega, et selgitada välja perearstide ja -õdede ootused tulevasele perearstiprogrammile. Esimesed töötoad toimusid 30. juunil ning 2. ja 7. juulil Tallinnas, Harjumaal ja Raplamaal. Järgmine töötuba on augusti alguses Saaremaal, kui koroonaviiruse levik püsib taandumistrendis.

Töötubadest kogutud info ja tagasiside põhjal luuakse interaktiivne prototüüp, mis läbib ka testimise ja teistkordse tagasiside vooru. Lõplik prototüüp valmib järgmise aasta märtsikuu lõpuks. Projekti käigus kogutud ja analüüsitud info koos visuaalsete materjalidega läheb vabakasutusse ehk selle saavad uue tarkvara prototüüpimiseks ja/või vanade tarkvarade parandustööde tegemiseks võtta aluseks kõik tarkvaraettevõtted.

Tarkvaraettevõtte Iglu kasutajamugavuse (UX) ja kasutajaliidese (UI) disainer Alina Trussova sõnul peab kasutajakeskne ja tänapäevane tarkvara võimaldama perearstil saada patsiendist kiiremini ülevaate. See annab arstile rohkem aega patsiendiga suhtlemiseks ja omakorda võimaldab perearstil teha otsuseid just patsiendi vajadustest lähtuvalt. “Perearsti tarkvara peab olema abiline, mis aitab arstil kiiresti saada ülevaate oma nimistu inimeste tervisest, tehtud ja tegemata analüüsidest-uuringutest, ja näitab, keda oleks vaja vastuvõtule kutsuda. Kiirus, lihtsus, mugavus ja ülevaatlikkus on selle projekti puhul olulised märksõnad, millest oleme juhindunud.”
Projekti „Kaasaegse peremeditsiini tarkvara tuumfunktsionaalsuse kaardistamine ja eskiiside arendamine“ rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi ja Riiklik kaasfinantseeringu abil..

Projekti ajajoon infograafikuna: https://photos.app.goo.gl/EarpvzV2wFa8u1N47
Foto Dr. Andres Lasnist: https://photos.app.goo.gl/EarpvzV2wFa8u1N47

Lisainfo:
Dr. Andres Lasn
Eesti Perearstide Selts
Projekti juht
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
Tel. 5271152

Kristjan Aiaste
Iglu tegevjuht
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
Tel: 5656 1000